Välkomna till Idby!     Orden är enkla ...

Bok 1. ”Ursprungsboken”

I den första boken får vi veta varför en karaktär älskar något. Så varför älskar Cilla cyklar så mycket? I första boken om Cilla Cyklare får vi veta att hon som liten Id drömde om att cykla fortare och fortare. Hon drömde om att cykla fortare än bilar, fortare än tåg och till och med fortare än flygplan. Till slut flög hon fram i fantasin fortare än sina egna ord och sin egen sång. Och sen fortare än sig själv. Bakom sig såg hon hundratals Cillor som försökte hinna ifatt henne! Och just därför älskar Cilla cyklar!
Ursprungsberättelserna tar oss med in i en karaktärs fantasi. Och det är genom fantasi och blomstrande kreativitet som en Id finner det hon eller han älskar.

Bok 2. ”Äventyrsboken”

Nu är karaktären lite äldre. I den andra boken använder vår Id det hon eller han älskar för att ge sig ut på äventyr och dela med sig till hela Idby.
Cilla använder sin kärlek till cyklar och maskiner till att bygga Sömngångaren till Dagmar Drömmare som inte kan sova. Och Dagmar som inte kan sova får inte bara hjälp av Cilla, utan alla vännerna i Idby ställer upp och försöker hjälpa henne på de sätt som de är allra bäst på. Hasse Hoppare hjälper de små grodorna att komma till sjön genom att hoppa högt över träd och stenar och Palle Päron är med i Den stora frukttävlingen som samlar alla Idbybor till en spännande och fantastisk färgrik fest.

... idéerna och innehållet är det inte!

”Det är insidan som räknas”

är ett sätt att leva som är speciellt för Idbyvärlden. Det viktiga för en Idbybo är det man älskar och vem man är på insidan. Det spelar ingen roll varifrån du kommer eller om du är pojke eller flicka. Det spelar ingen roll om du är stor eller liten eller röd eller blå. Det spelar ingen roll om du läser med ögon eller fingrar eller undersöker saker med benen eller med din stol. Faktum är att det enda som betyder något för en Idbybo är det man älskar, varför man älskar det så mycket och vad den kärleken kan föra med sig.

Idbys karaktärer och böcker

Idby är en helt egen värld med ett eget ekosystem, årstider, månar, flora och fauna. I den här första delen av serien handlar det om liv och äventyr tillsammans med först fyra och sedan ytterligare fyra karaktärer. Var och en har två berättelser: ursprungsboken och äventyrsboken.

Författarna har lång erfarenhet av att skriva språkböcker i engelska. De insåg tidigt att den som ännu inte har ett utvecklat språk ändå kan hungra efter intressanta tankar och mångbottnade historier. Kanske har mottagaren ännu inte ett stort ordförråd, men att fundera över tidsresor, över drömmar inuti drömmar och över livets mening, kan vara nog så spännande ändå.


Så, när de befinner sig i Idby, får våra mycket unga läsare och lyssnare fundera över vad tid kan vara. De kan fantisera om hur det skulle kunna vara att röra sig fortare än tanken. De kan fantisera om hur månloppor kittlar fötter, hur det skulle kunna vara att hoppa på moln eller sjunga med i Idbys egna roliga sånger!

Här kan du läsa mer om de olika böckerna!

Idby och alla Idbykaraktärerna har också en egen hemsida:

idby.se