Aina BERGVALL

Hon har inte gjort allt, men det mesta på journalistikens område. Men först 2008 förverkligades en barndomsdröm: Aina Bergvall debuterade i bokform med Klimakteriehäxan på Isaberg förlag, en bok som består av guldkorn från bloggen med samma namn.

Nu är det dags för en ny bok, denna gång riktad till en betydligt yngre publik. Dela likahandlar om Cilla, som plötsligt får veta att hennes föräldrar ska flytta isär. Och det som ska delas lika, det är Cilla, som blir ett av många svenska barn som pendlar mellan mamma och pappa.

- Jag har alltid varit intresserad av barnböcker, även i vuxna år och också sedan mina egna barn blivit stora, säger Aina som faktiskt för många år sedan tog sina första trevande steg i barnboksbranschen som översättare av bland andra Enid Blyton.
- Böcker för barn är viktigt, och jag hoppas att Dela lika ska kunna fungera såväl som läsa-själv-bok som högläsningsbok. I bästa fall får den som läser högt också lite behållning av historien ...

Aina började blogga redan 2004 bara för att det är roligt att skriva. När det sedan visade sig att allt fler upptäckte och blev flitiga besökare hos Klimakteriehäxan blev det förstås ännu roligare. I dag, mer än tre tusen blogginlägg senare, publicerarar hon så gott som dagligen texter och bilder, om stort och smått.
- I princip är allt som står på bloggen och i boken sant, men det är klart att jag har ändrat en del, skarvat ibland, bakat ihop flera historier till en, åkt snålskjuts på vänner och bekanta, och lånat, inte minst av min egen familj.

Också i Dela lika finns en hel del som går att härleda till författarinnans egen vardag. Dessutom minns hon många inspel från de unga tittarna på det en gång så populära SVT-programmet Bullen, som hon var projektledare och redaktör för under en period.

För väldigt många är Aina Bergvall ett välbekant namn. Aina har arbetat på Sveriges Television ända sedan 1970, då hon blev den första kvinnan som fick jobbet som redaktör för nyhetsprogrammen, som då hette TV-Nytt. Dessförinnan hade hon startat sin journalistbana på Arvika Nyheter och sedan jobbat ett par år på Expressen i Stockholm.
TV-publiken har också under flera decennier vant sig vid att se hennes namn som "redaktör" när Rapports 19.30-sändning var slut.

Mera synlig blev hon under åren som SVT:s korrespondent i Latinamerika. Innan dess hade hon bl a gjort samhällsprogrammet Magasinet och en rad olika valprogram.
Dessutom har hon varit ansvarig för ett antal stora direktsändningar genom åren, som Kungens 50- och 60-årsdagar, Nobel-banketten, hon har också jobbat på TV-sporten och gjort specialprogram efter tsunami-katastrofen, om Drottningens galaklänningar och om två mottagare av ALMA-priset: Banco de Libro och Sonya Hartnett, som belönats med det stora Astrid Lindgren-priset för barn- och ungdomslitteratur.

I dag hittar man oftast Aina Bergvall som redaktör och programledare/intervjuare på SVT Forum, som sänder politik- och samhällsrelaterade program på dagtid i SVT2. 

- Jag har haft tur, jag har kunnat välja uppdrag och har helt enkelt roligt på jobbet! Men skrivandet är något annat, mer personligt, som jag hoppas kunna fortsätta med i en eller annan form, säger hon.

Aina Bergvall är gift och har två barn, 25 och 27 år gamla, och bor på Södermalm i Stockholm.

Av Aina på Isaberg

Klimakteriehäxan
kåserier 2008

Dela lika
ungdomsroman 2014 

Att vara YNGST är ett HANDIKAPP som GÅR ÖVER
kåserier 2014

Tillagd i varukorgen