Det började med ett munspel ...

I huset till höger på bilden låg H A Karlssons affär.

Ja, det gjorde faktiskt det. Den allra första transaktionen som finns dokumenterad är försäljningen av ett munspel. Priset var 25 öre.

1903 startade H. A. Karlsson sin fir­ma, som dock inte inregistrerades förrän i februari 1904, vilket kun­gjordes måndagen den 15 februari 1904 i Smålands Allehanda. 20 kronor kostade registreringen, vilket man kan läsa på ”Räkning å kostnaderna för anskaffande af handelsrättigheter åt H.A. Karlsson i Gislaved”.

"Vi tar hand om er från vaggan till graven"

Under de följande årtiondena utvecklades företaget till en verklig diversehandel: leksaker, möbler, kläder, tryckeriverksamhet och under några år t o m begravningsverksamhet.

”… Om du beställer skjuts hos Janne i Kappeled
och kommer från detta håll en dag till Gislaved,
så har du först på vänster hand en väldigt fin butik,
där H. A. Karlsson tronar själf så stolt och magnifik.

Han säljer nästan allt emellan himmelen och jord
Cigarrer, Taflor, Kläder, stolar, skåp och all slags bord
och det är första klassens varor till ett billigt pris,
så man tror sig rent försatt i själfva paradis…”

Så skaldas det om H. A. Karlsson i ”En visa om Gislaved” skriven 1916 av sig­naturen ”Bror-Erik”, dvs. vännen Bror-Erik Anell, kamrer på Remfabriken.

Andra generation tar över - förlagsverksamheten inleds

1948 tog H. A. Karlssons son Lennart Henricson över verksamheten.

När musikskoleverksamheten i Gislaved kommit igång på 50-talet, kom en dag musiklärarna Bengt Eurén och Kjell Rudner in på förlaget och ville att en blockflöjtskola skulle tryckas. Boken som de skrivit hette ”Drilla på flöjten” och de flesta som en gång spelat blockflöjt känner nog igen den titeln. Boken blev en försäljningsframgång, och följdes av böcker för både violin och andra instrument.

Företaget bytte namn till Svensk Skolmusik AB och från slutet av 1960-talet inriktades företaget på ren förlagsverksamhet och övrig verksamhet - förutom tryckeriet - avvecklades.

På bilden ses Lennart Henricson på sitt kontor någon gång 1959 eller 1960. Observera, att det rör sig om en vevtelefon, kopplad till Televerkets telefonväxel i Gislaved. Det går inte att själv välja telefonnummer.  
Från företagets fotosamling.

Tredje generationen kommer in - rytminstrument ny nisch.

Kring 1980 började Lennarts dotter Eva arbeta på förlaget. Förutom musikböcker hade man nu också börjat sälja rytminstrument, notställ, vykort och tavlor, även om musikböckerna stod för den stora delen av försäljningen med en utgivning på cirka 150 titlar.

Olle Widestrand knyts till förlaget

1981 gjorde Svensk Skolmusik ”det stora klippet” genom att lyckas få rättigheterna till Olle Widestrands sång- och visböcker. Eva berättar att det var stor dramatik vid övertagandet. Allt började med att hon fick syn på en annons i en kvällstidning där det stod att ett visst förlag hade gått i konkurs. Eva visste att Olle Widestrands böcker gavs ut på just det förlaget, så hon tog rätt på hans telefonnummer och Lennart ringde upp honom. Efter förhandlingar och en sömnlös natt för Lennart Henricson bestämde han sig för att slå till. Han köpte rättigheterna till Olle Widestrands böcker. Olle Widestrands böcker blev försäljningssuccéer och många av Olles titlar finns fortfarande med i förlagets försäljningskatalog.

1982 ställde förlaget för första gången ut på bokmässa i Frankfurt, ett viktigt sätt att knyta kontakter och marknadsföra sina egna produkter. Bokmässan i Göteborg har man varit med på sedan 80-talet.

På bilden Eva Henricson 1986 med fö­retagets nya och landets enda slagverkslexikon, ”Krou­­mata”. Idéen till uppslagsverket kom från Sture Olsson själv som tidigare gett ut flera musikskolor i samarbete med Lennart Henricson. Det var egentligen meningen att verket skulle ges ut 1972, men det blev mer och mer omfattande och när det blev klart 1985 hade arbetet pågått i inte mindre än 16 år!

Flytt, breddad utgivning och namnbyte

Under flera år hade en breddad utgivning diskuterats. Musik hade blivit ett allt smalare ämne i skolan och företagets lönsamhet lägre.

1998 flyttade företaget till Hestra och 2003 publicerades förlagets första icke musik-titel, Julgranskriget av Värnamo Nyheter-journalisten Thomas Lundh. I samband med utgivningen bytte förlaget namn till Isaberg förlag AB. Boken blev en lokal försäljningsframgång och följdes snabbt av fler romantitlar.

Något år senare föddes idén till en caféboksserie och 2007 utsågs Café Göteborg, Café Stockholm och Café Gotland till "Best Guides in the World" av Gourmand World Cookbook Awards vid bokmässan i London.

Idag ger Isaberg förlag ut skönlitteratur, fackböcker, barn- och ungdomsböcker samt läromedel i musik, svenska, svenska som andraspråk, läromedel för anpassad skola, engelska, mm. Företaget åtar sig även bokproduktion, med allt ifrån enbart tryck till att hjälpa till med hela bokprocessen från ax till limpa.

Tillagd i varukorgen